21 mars 2011

Pensionärer och Mats O, Sundkvist är bestulna av staten

Staten kände behov av att vara handlingskraftig och tog 2011-11-10 över banken Carnegie genom att dra in banktillståndet ”för att skydda skattebetalarnas pengar”. Banken hade och har ca 11000 aktieägare, småsparare men ett 100-tal stora som Folksam, Skandia, pensionsfonder och statliga AP- pensionsfonder. Aktien var då värd 20 kr. Finanskrisen hade slagit till.

Men en investerare hade innan köpt upp stora aktieposter för att få inflytande och var beredd att satsa det som behövdes för att undvika konkurs. Substansvärdet fanns där redan och verksamheten. Småspararna, som 1990 bl. a. var med och räddade SE-banken genom nyemission, stannade kvar och t. o. m. gick in, jag med 40 000.

Bo Lundgren, Riksgsälden och regeringen sade att ”aktieägarna fick skylla sig själva”, trots att övertagandet direkt minskade pensionerna med många miljarder! Dagen efter fortsatte bankverksamheten, samma personal och lokaler, som vanligt, men nu var staten ägare. Moderaterna socialiserade en privat bank, som inte var i konkurs. Regeringens kalkyler var hela tiden att staten i slutändan skulle tjäna på affären, vilket också skett. Staten gödde sig på pensionärernas bekostnad, återigen.

Aktieägarna, D Carnegie, har stämt staten och kräver tillbaka värdet, fem miljarder, den 9 maj. Det var en skam av borgerlig regering att socialisera och stjäla pensionspengar. Även Mats O Sundqvist drabbades av regeringen, som med sina löner är födda utan att behöva spara i aktier. Mats O hade pantade aktier i sina lån och det var inte hans fel att inte bankerna, Carnegie, löste in panterna före obestånd. Staten räknar stolt på att fortsätta göra miljardvinster på Mats O:s tillgångar.

För Norrland hade det varit mycket bättre med Mats O:s skapande istället för statens kraschande

Inga kommentarer: