19 mars 2011

SKIDSKYTTE-VM, en analys

Det var härligt för våra skidskyttar, och oss beundrare av prestationerna, att få med sig en VM-seger och ytterligare en medalj. Skönt och mycket starkt av Helena Ekholm att lyckas efter misslyckandet i OS, där hon var en av favoriterna. Revanschlusten lyste omkring henne. Tyvärr blev det några fjärdeplatser istället för medaljer i stafetterna. Lyckligtvis var det ingen enda som var syndabock, utan mer eller mindre alla bidrog till bommarna och medaljmissarna.

Anna-Carin Zidek har haft sämre åkform än tidigare år. Hon har själv funderat på magparasiten i Östersund, som hon drabbades av, liksom Österrikarna, vilka också varit sämre än tidigare. Infektioner sätter ned kraften länge och längre om man inte låter kroppen återhämta sig. I nyår, mitt i mörka vintern körde hon dubbla pass, andra passet i elljus. Säkert på tränarråd, men var det rätt. Utifrån pekar det mot att hennes sämre kondition, som även försämrar skyttet. beror på överträning eller motsvarande.

Återigen, när man når VM har de tyska lagen genomgående höjt prestationsnivån, även i OS ifjol. Det är dags att analysera deras träningsupplägg och ta lärdom.

Inga kommentarer: