27 december 2007

Klövsjö och Rätans markägare bestjäls av rennäringen.

Lapparna i rennäringen förlorade renbetestvisten i Härjedalen. Naturligtvis, först 1761 betalade en lapp första gången skatt i Härjedalen, på upplåtet renbete. De första lapparna dök upp här på 1600-talet och anmäldes för tjuvjakt på vildren, som då fanns över hela landskapet, liksom förmodligen över större delen av Jämtland. På Klövsjöfjällen jagade Vemdalingarna vildren så sent som på 1820-talet. Där det fanns vildren, där fanns inga tamrenar och lappar. Det är som källorna säger, lappen har kommit norrifrån "de egentliga lappmarkerna". Dessutom säger den moderna DNA-forskningen, att lapparna kom till Skandinavien vid tiden för kristi födelse. Då hade vi, de ursprungliga europeerna, varit här sedan isen smälte, i 7 tusen år, och grävt fångstgröpper och målat på klippväggarna.
Tossåsens sameby har överklagat Klövsjö/Rätandomen och kommer med ny bevisning. Löjligt, det är ljug från oseriösa partiska lappvänner av samma sort som deltog i den s. k. gränsdragningskommisionen.
Plockar lappen mossa olovligt och säljer eller ger renen är det stöld. Låter lappen renen äta mossan själv istället, måste det följdriktigt också bli stöld.

Inga kommentarer: