31 januari 2011

Den svenska skolan, "Klass 9 B"

När man ser TV-programmet blir jag frustrerad och förbannad över vilken dålig miljö och arbetsplats skolan är och med sämre och sämre resultat. Stackars barn som inte får det stöd och hjälp de behöver. De gamla betygen "ordning och uppförande" saknas verkligen. Skolan är en överklasskola där i princip endast akademikerbarn går till universitetsutbildningar.

Det är inte förvånande för i och med socialisternas grundskola på 1970-talet bröts folkskolans, med fortsättningsskolor, goda studieresultat. På 1940-60-talet gav skolan alla, även arbetarbarn, stödet och möjligheterna till att nå de högsta studierna och tjänsterna i samhället. När grundskolan, "flumskolan" slagit igenom och när man började närma sig 1990-talet skedde trendbrottet. För första gången i Sveriges historia var föräldragenerationen bättre utbildad än de nykläckta "studenterna". Tyvärr har trenden fortsatt för varje generation därefter, ungdomarna blir sämre och sämre utbildade och förberedda för vuxenlivet, för att inte säga dummare. Det är kristallklart när man ser "råklass 9B". Notera, "kunskap tynger inte"

Det är politikernas fel och ansvar i grunden, även för att förbättra skolan. Ett enkelt mål är att införa den gamla folkskolans struktur, krav och stöd som ledde fram till att varje nyutbildad generation var bättre utbildad än föräldragenerationen. Ordning måste ersätta flum. Även flitiga arbetarbarn -familjer ska ges det ekonomiska stödet till de högsta studierna för att skapa en jämlik skola och motivation.

Inga kommentarer: