30 november 2008

LAPPAR - FINNAR - SAMER

För 20 kanske 30 år dök ordet same upp i debatten. Jag visste inte alls vad det var, en ny sameby kanske. Helt plötsligt var det diskriminerande att använda det urgamla svenska ordet lapp på en lapp. Ett ord som finns både i jämtskan och svenskan. I Funäsdalen fick jag 1980 lära mig ett nytt ord: Finn-campen, ortsbornas namn på en ny campingplats som startades av medlemmar i en sameby. Jag jobbade i Funäsdalen 1980-1983 och hade utbyte med Politi i Röros. Lensman berättade att vid svåra fjällräddningsuppdrag anlitade han finnarna. Finnarna? De som ni i Sverige kallar lappar, svarade lensman.
Det förklarade ortbornas "finncamp". I det urgamla norska landskapet Härjedalen levde i dialekten det norska ordet på lapparna kvar. I Sverige har lapparna bott i Lappland och kommit därifrån hit ner. I Norge hade samma etniska grupp också kommit norrifrån - Finnmark. Finnmark med befolkning gränsade även mot Finland. Det ledde till att nordmännen, Norge, döpte gruppen till finnar.
Vistelsen i Lappland gjorde att den etniska gruppen i svenskan döptes till lappar och att landskapet, liksom i Norge, bör ha döpt den.
Lapp diskriminerande? Löjligt, då är det diskriminerande att kallas jämte. Lapp-samedebatten är ett fult sätt att skuldbelägga för att skaffa frälset/renägarna ytterligare förmåner.

Inga kommentarer: