20 november 2012

Svegs Centrum i kommunal långbänk, interpellation

Vi, Sverigedemokraterna och andra berörda i centrum, undrar varför inget händer och lyfter frågan till kommunfullmäktige med en interpellation för debatt om handläggningen av Svegs Centrum:

Härjedalens kommun har i projektform bekostat konsulter  och stadsarkitekt som vid flera träffar redovisat synpunkter och förslag, inklusive bland annat Folkets hus, som är en del av centrum. Vid dessa tillfällen, och även tidigare, har befolkningens synpunkter efterfrågats och förslag därifrån har erhållits, utan att beaktas. Någon analys av tidigare ändringar av stadsplanen, t. ex. 30 meter gågata och torg, har inte redovisats av Kommunen.

Från företagarna, i princip alla, har kommit en historisk analys av Svegs centrum. Med utgångspunkt från analyserna har ett flertal förslag kommit om förbättringar. Representanter från företagarna och Kommunens näringslivsavdelning har efter några månaders förhandlingar även kommit överens om hur Svegs centrums handel och service ska förbättras, till nytta för kommunens ekonomi och trivsel. Det är ganska säkert en förutsättning för att samhället inte ska fortsätta att tömmas på serviceinrättningar.

Dessa förhandlingar var klara i våras i god tid till sommaren. Kommunen har även ett skyltprogram och andra projekt. Nu kan vi konstatera att Kommunen har missat möjligheterna till utökad försäljning och skatteinkomster genom att ännu en sommar lägga Svegs centrum i långbänk. Ett halvårs ytterligare fördröjning består i en ny enkät om samma gamla centrum.

Visserligen berör förslagen flera nämnder och verksamheter i kommunen. Men med 2/3-dels majoritet finns den politiska styrkan att genomföra förändringar, försämringar och förbättringar. Finns kunskapen och viljan hos S, V, C och FP?

Frågan från oss medborgare och företagare i Sveg är om, när och vilket beslut den politiska fyrklövern kommer att ta gällande sitt projekt Svegs centrum?

Inga kommentarer: