14 september 2009

Renplågan i Härjedalen 14 sept 2009

SAMEBYARNAS DOMSTOLS- OCH LAGTROTS I HÄRJEDALEN
Fem samebyar, som inte godkände avtalsförhandlingarna vilket markägarförhandlarna gjorde, gick den 26 juli ut i media och till staten och kungjorde att man inte respekterar den lagakraftvunna domen, 5 år gammal, om renbete i Härjedalen. Först, vad har två jämtländska och en dalasameby i Härjedalen att göra med tanke på domen?
Samebyarna ifrågasätter domen och anser den felaktig. De anser bl. a. att den "inte kan anses ha bevisverkan på de privata marker som inte omfattas av domen." Sammanfattningen av deras skrivelse är att de tänker "köra på som vanligt" med renskötsel utanför renbetesfjällen och tränga in på alla privata och allmänna marker och vägar, oavsett om ägaren varit med i domen eller ej.
Det finns ingen logik eller ödmjukhet i samebyarnas uppfattning. Europadomstolen hade inget att erinra mot domen. Den är mycket tydlig och statens myndigheter godkänner den. Det finns ingen renskötselrätt av hävd utanför renbetesfjällen och förhållandena är som grund de samma i Jämtland och landskapen Väster- och Norrbotten. Det som är bra med samebyarnas skrivelse är att de blivit tvungna att visa korten, att de kommer att fortsätta göra sig skyldiga till domstols- och lagtrots.
Det är en brottslig och asocial verksamhet som rennäringen tänker fortsätta med. Nu är det upp till ett demokratiskt rättssamhälle att se till att lagarna följs även i Härjedalen, men hoppet är litet.

Inga kommentarer: