12 januari 2010

Jämtlands läns museum korrumperat

Antikvarie Ove Hemmendorf möttes av fullsatt i Hedeviken den 24 nov -2009. Han fortsatte där museets historieförvanskning, som går ut på att man genom att gräva i backen hittar spår efter just lappar längre och längre bakåt i tiden. Han var säker på att lapparna tillhörde stenåldersgubbarna som en gång i tiden för tusentals år levde här. Alldeles som om man genom att tidsbestämma skärvor och sot kan nu avgöra vilka som varit där.

Skulle jag som polis komma till rätten med min tro som bevis för vem som eldat på platsen för några hundra eller tusen år sedan, skulle jag bli utskrattad. Jämtlands Museum är endast värt ett hånskratt. När svenskar i lokalen ville starta utgrävningar i Hedevikenområdet, var Hemmendorf avvisande. När en lapptjej ville prata om utgrävningarna i Funäsdalen, där sydsamerna för skattepengar letar sin historia på fjället med stöd av museet, tystade Hemmendorf henne. Han ville inte att stödet till rennäringen skulle komma fram. Talande!

Vi har vår dom om rennäringen i Härjedalen, den låtsas inte Museet om. Museet kan leta efter lapparnas historia bra mycket säkrare i kyrkoböckerna än med fantasier ute i terrängen.

Domen i högsta domstolen, vår oslagne härjedalsforskare Erik Molin och Gustaf av Geijerstam 1893 har samma dom: Inga lappar bevisat före 1650. Mohlin: "Lappen och tamrenen hava senare kommit till dessa bygder", där vildren fanns till 1860. Första året en lapp bodde och betalade skatt i Härjedalen var på 1760-talet.

Museet är korrumperat. Genom stora och fleråriga anslag tjänar personalen ekonomiskt på lapputgrävningarna. Den är korrumperad.

Inga kommentarer: