04 juni 2009

Renplågan i Härjedalen 4 juni och Klas Hallman

Klas Hallman avsade sig alla uppdrag - det var en vändning! Han har kallat sig "kommunalråd", men det har han bara varit när han tjänstgjort i stället för ordinare kommunalrådet, nu Gottfrid Jonsson. Hans titel har varit "förste vice ordförande i kommunstyrelsen", Gottfrid ordinarie -. Okunniga reportrar, i Lt blev han kallad oppositionsråd, trots att han varit med i majoritetsstyret.

Personligen känner jag sympati med Klas, hos skattmasen finns ingen pardon och han har genomlidit, blev ensam, en skilsmässa. Politiskt har vi haft en del skiljaktigheter. Ur den synpunkten blev han straffad för att han bröt det skrivna avtalet med borgerliga "Allians för Härjedalen", att den skulle hålla ihop efter valet oavsett utgången. Att sedan med de trassliga affärerna i byken sätta sig i ledningen för Härjedalens kommun tillsammans med S, V och Fp, var politiskt självmord.

MARKÄGARNAS FÖRHANDLINGSGRUPP (som tillsatts av staten) MED SAMEBYARNA satte äntligen ned foten och avbröt förhandlingarna enligt årsmötesbeslutet i Hedeviken i söndags. Jag tror att Lennart Olsson kan ha varit en kraft genom sin politiska erfarenhet med att sätta ett slutkrav mot lappbyarna. Rennäringslapparna, länsstyrelsen o Stockholm har vunnit 5 år av snyltande och skadande renbete med hänvisning till att förhandlingar skett. Bo Dockered visste, när han avslutade sina förhandlingar, att renägarna skulle säga nej till avtal och lockade markägarna till ja i viss mån, då det ändå skulle bli nej.

Tyvärr fick jag rätt, det stod tidigt klart vid en analys att lapparna bara ville vinna tid. Hade de velat ha avtal hade de skrivit på för länge sedan. "De kommer att köra på som vanlig", strunta i svenskarnas domar och lagar. Tyvärr stöder media kriminaliteten, ÖP och Lt tar inte in rennäringskritiska sanningar och artiklar.

Markägarnas stora misstag har varit att staten fått styra förhandlingarna. Med domen i ryggen skulle de krävt ersättning för intrång och skador först, därefter förhandlingar. Det här har jag fört fram under förhandlingarnas gång och minst hade vi vunnit en massa tid.

Inga kommentarer: