07 februari 2009

Utvärdera 1886 års Lapplag med sanningskommision

Rennäringens lappar är en katastrof, lekstuga och skyddad verkstad, på andras marker för skattepengar. Thor Björs plant drabbades av värderade skador för 22.000 ifjol i Lillhärdal, Härjedalen. Nu bor renskötarna i villor och lever på bidrag. Det finns inga skäl till att renskötarna ska fortsätta att bre ut sig på andras marker. De kan återgå till skidor och småskalighet för naturens skull, som de gjorde 1962.

Tack Kalle och ni övriga uppe Tärnaby. Ni tipsade om en liten underbar skrift, "Fjällbefolkningens landfrågor i Lapplands och Jämtlands län." Namnet är felskrivet, Lappland är inget län, inne i boken är s:et borta. Utg. Kriströms Advokatbyrå KB. Jag har länge uttalat förbannelser över staten - länsstyrelsens olagligheter och noterar med glädje samma sak i boken, förf. Ulf Brunfelter. Staten sågas verkligen, misstagen och olagligheterna kommer fram gång på gång. De juridiska processerna har inte följt svensk lag.

Vi har av er runt Tärna fått er kunskap om Lappland, och breddat insikt i juridiken , även här, från juristen. Jag hade faktiskt läst detta förr i "Kulturkampen i Herjedalen" av Gustaf af Geijerstam: Han skrev att i Lappland hade lapparna alla land- och brukningsrättigheterna. Men inte i Härjedalen, och Jämtland, liksom i Väster- och Norrbottens delar mot kusten, för där hade bönderna alltid skattat fullt ut. Han skrev också att lapparna var invandrare, ett bevis var att första gången en lapp skattade i Härjedalen var 1761.

Stackars alla svenskar och lappar som drabbats av statens tvångsinköp, nationaliserngar och övergrepp i fjällkedjan efter 1886 års lapplag. Hur skulle enkla människor kuna hävda sin rätt mot statens jurister, hänsynslösa herrekarlar. Det är dags för en sanningskommision. T. ex. i Jämtlands län tvångsinköpte staten 24.6 kvadratmil bondmarker, där skogsvärdet översteg köpeskillingarna.

Inga kommentarer: