28 mars 2008

Renplågan i Härjedalen 28 mars 2008

Renplågan i Härjedalen fortsätter trots att renägarna inte har någon sedvanerätt enl. HD. Självklart, idiotiskt att processa av lapparna, avrådda av lagmännen, men de behöver ju inte betala, det går på skattemedel för dem, de 173 % subventionerade samebyarna/renägarna.
Markägarna subventionerar med sin skatt de lappar, som olovligt tränger in på och skadar deras marker.
100-tals renar finns i flockar i Älvros, igår, I Risbrunn, där en biodling skadas, på skjutbanan vid torvfabriken i Sveg, samt skidstadion, återigen renvarning i dag, 100 renar mellan SVeg-Älvros, Själva byn Herrö, liksom Äggen med 100-tals renar, hemsökt med renar i trädgården, åkrarna, i skogsplanteringar, slalombacken osv.
Trafikfaran med renarna på vägar, som inte är sedvana, är alltid överhängande. Det är dags att renägarna får stå för sitt ansvar!
1/4 Renar uppe i bergen S Sveg, mot Bri,ckan, Risbrunnsberget, S Råtjärn, Risbrunn, Renskit daghemmet Norrskenet, Sveg, Skidstadion, slalombacken, hårt betat på barfläckarna på hedarna och uppstickande knular, Privata marker Sveg - Torpen, Äggen, bergen, Risbrunn, och på väg till Olingdal enl. Arne Henriksson som pratat m Handölsdalen, Blind. 3000 renar på vift.

Inga kommentarer: