04 mars 2014

Örndalen anpassad för örn även i framtiden


Avslaget av projektet Örndalen bygger på okunskap hos de som överklagade, Naturskyddsföreningen och Ornitologföreningen. Denna okunskap om örnen är även grund för domen och anledning till att Länsstyrelsen inte tänker överklaga. Okunskapen lyser fram även i många debattinlägg.

Vi har ett revirhävdande örnpar, som ibland häckar i anslutning till den planerade Örndalen. Det framställs som att det står mellan att bevara örnparets häckning och Örndalen, vilket är helt fel! Många rovfåglar, och rovdjur överger inte sina revir. Inte örnar, som flyger, och inte vargar, Junselevargen som exempel.

Ett örnrevir omfattar omkring 2 kvadratmil. Inom det området har paret, som grundregel, flera alternativa häckningsplatser, som de växlar mellan. Säkert är att de ibland byter, varför vet inte jag, bara att det sker. Störning, att födotillgången närmast boet minskar eller en nedskitet bo kan vara mänskliga funderingar. Med all säkerhet har paret i Örndalen minst en boplats till, kanske på ödemarken norrut eller söderut på andra sidan Vemans dalgång. Det här paret är folkvant, med Björnrike och fjället nästgårds. Häckningen sker även under en för turismen lugnare tid.

Som stöd för ovan grundkunskap och debattartikeln finns den egna erfarenheten. Vi har minst ett örnpar som oregelbundet går till häckning inom synhåll från Sveg. Från det boet har paret en fantastisk utsikt över människorna och byarna i Ljusnans dalgång men störs uppenbarligen inte alls. Ungarna föds upp utan problem. Detsamma gäller Funäsdalen och de tätbebyggda turistdalarna där. Jag blev förvånad, lärde mig, över en ”närgången” häckning, när jag jobbade där. Säkert samma sak i hela Härjedalen.

Som jämförelse, samma sak med berguvarna. Även de går tyst, och utan att göra mycket väsen av sig, ofta till häckning nära bebyggelse. 

Inga kommentarer: