14 november 2011

Härjedalens kommun, med en kraftlös pyttipannaledning

En analys av det senast halvåret visar tydligt på problemen i kommunen. Dels fungerar inte, politiken, den politiska ledningen och dels fungerar inte den praktiska delen, utförandet, på gator och kontor.

POLITIKEN. Vid det senaste fullmäktigemötet saknades var fjärde ledamot och en del förfasades. Varför det, det spelar ingen roll om man är närvarande. Majoriteten har så stor röststyrka, att den vinner omröstningarna även om hälften är hemma. Oppositionen kan lika gärna stanna hemma, även om de är fulltaliga.

Det här innebär att kommunen har fått en självgod pyttipannamajoritet, som fattar besluten internt i förväg. Som inte behöver anstränga sig, lever gott på sin lön och inte tar sitt ledningsansvar. T. ex. Lars Bygden, som i Hede kritiserade kommunledningen, trots att han är en del av den! Det smittar av sig ut i verksamheten. Det skapar en svag, trög och självgod organisation gentemot medborgarna. Vilket även Företagarnas undersökning av kommunens företagsklimat styrker.

PERSONALEN. Ansvaret för verksamheten är alltid politiskt med avlönade nämndschefer i toppen. Trots det kan inte personalen undgå kritik, med dess chefer, som har betalt för ansvaret att leda verksamheten. Medborgarna, skattebetalarna, blir förbannade, när de ser förfall, farliga trottoarer, när påpekade brister och förslag till förbättringar ignoreras. Gör konkurrensutsättning jobbet värdefullare?

I våras presenterades projekt Svegs Centrum. Kommunen hade naturligtvis ingen egen analys över sina tidigare åtgärder. Synpunkter efterfrågades och från ett femtiotal företagare kom en analys och förslag på åtgärder. Förslagen visade att vi kan och skapade framtidstro hos många. Förslagen syftade till ökad genomströmning, handel, trivsel och ekonomi. Det var inga stora kostnadskrävande förslag, vilket projekten är.

Nu kan man konstatera att Sveg och kommunen har förlorat ännu en sommar. Inget har hänt och allra minst från den politiska ledningen, trots allt tal om att stoppa utflyttningen.

Frågan till kommunalrådet och ”regeringen” är: Hur ser era planer för framtiden ut?

Inga kommentarer: