20 oktober 2010

Härjedalens renbetesförhandlingar

Renbetesförhandlingarna ledde inte till något resultat inom föreskriven tid, i år. Det avdankade kommunalrådet Lennart Olsson hoppade även han in i förhandlingarna men misslyckades trots det, renägarna ville inte ha avtal. De ville fortsätta stjäla betet mm som tidigare. Då halverade Lennart Olsson arrendepriset till 2,50 kr. Förhandlingarna togs upp igen och nu lyckades Lennart Olsson tillsammans med sin grupp komma fram till ett avtalsförslag.

Lennart Olsson är sosse, inflyttad hälsing och har egentligen ingen känsla för härjedalingarna och vår kultur, ofta visat i politiken. Drivkraften var här liksom i politiken pengarna, det feta arvodet och den avsatta potten, alltså judaspengarna. Att staten styrde och ställde för att gynna renägarna var han fullständigt nöjd med.

Jag har inte lusläst avtalstexten men instämmer fullständigt med markägarnas styrelse som sågar förslaget. Redan första stycket är avslöjande för statens partiskhet och stötande för en markägare. Där står av ändamålet med avtalet är att för all framtid tillförsäkra rennäringen vinterbete i Härjedalen. Var det för att tillförsäkra rennäringen vinterbete i framtiden som markägarna drev processen och vann? Jag trodde det var för att få bort renarna från sina marker!

Dessutom blundar staten för rättsläget i Härjedalen. Här finns ingen renskötselrätt utanför renbetesfjällen. Till exempel hur ska intrång på andra marker och vägarna regleras!

2 kommentarer:

Äkta HÄrjedaling sedan fyra år sa...

Lars Hermansson.. Är du en äkta Härjedaling??? Bor i Kall och har systrar i Hälsingland.. Jag ställer mig tveksam..

Lars Hermansson sa...

Lars Hermansson har bott 46 år i Härjedalen och besökt alla byar och platser samt blivit Hermansson med alla. Han har en av de absolut största kunskaperna om Härjedalens och Jämtlands historia skriftligt, unika böcker, och personligt. Inte minst om lapparnas historia i de tre nordligaste länen genom kontakter med bla skattelandslappar. Härjedaling, döm själva.