20 februari 2008

HERMAN LINDQVIST OCH SAMERNA

Same-, på jämtska och svenska lappdebatten, rasar just nu i Aftonbladet. Herman Lindqvist krönikören påstår där att lapparna har varit här i Sverige länge och långt före oss andra. Återigen är det en s. k. kulturperson som känslomässigt tycker till, utan kunskap och tycker synd om renägarna. Det är dom som är lapp- och renplågan i Norrland. De har stöd av flummkändisar utan kunskap om Norrland. Lapparnas lobbyister eldar på för de här 2000 renägarna.
Men hur kan Herman Lindqvist och lapparna ignorera våra domar, markägarnas och statens. I Jämtland och Härjedalen har inte lapparna några rättigheter med stöd av sedvana. De är invandrare norrifrån, till Jämtland 5 lappar 1560-tal och till Härjedalen i mitten av 1600-talet. I Lapplands fjällkedja har de varit längre, men till Skandinavien kom de första lapparna norrifrån/österifrån först vid tiden för Kristi födelse. Då hade svenskarna, samernas uttryck, varit här i 7000 år.
Hur länge kan de okunniga och korrumperade myndigheterna tillåta att renägarna kränker den personliga integriteten och den privata äganderätten?

Inga kommentarer: